13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων δηλώνουν τη στήριξή τους στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής

13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων δηλώνουν τη στήριξή τους στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής

03/03/2016

Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω Ευρώπης

Γίνεται Σωματείο και συνεχίζει το έργο της

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η Επιτροπή Αλήθειας θα συνεχίσει το έργο της, είτε αρέσει στην Ευρ. Επιτροπή, την ΕΚΤ και την Κυβέρνηση είτε όχι».

Μεγάλος ενθουσιασμός σε Βρυξέλλες και Λιέγη

13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων δηλώνουν τη στήριξή τους στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις και εργασίες στο Βέλγιο με επίκεντρο την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, όπου συμμετείχε η τ. Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας στις Βρυξέλλες

Το βράδυ της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρευρέθηκε, προσκεκλημένη του Γερμανού Ευρωβουλευτή της Die Linke Fabio di Masi, σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, που απαρτίζεται από μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους Λεωνίδας Βατικιώτης, Άρης Χατζηστεφάνου, Σπύρος Μαρκέτος, η Anouk Renaud από την CADTM και ο Fabio di Masi. Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ζωηρό, ζητήθηκε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να συμμετάσχει στο πάνελ των ομιλητών και η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από τη ζωηρή συμμετοχή των Ελλήνων και Βέλγων.

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πρωί της Τρίτης 1 Μαρτίου 2015, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα Χρέος και Δημοκρατία, υπό την Αιγίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από Πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Νίκου Χουντή, Σοφίας Σακοράφα και Jean Luc Melenchon.

Κεντρικοί ομιλητές, στον πρώτο κύκλο ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Εric Toussaint, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Γιώργος Κασσιμάτης, και ο κοινωνιολόγος Benjamin Lemoine. Στη δεύτερη ενότητα τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Cephas Lumina, Maria Lucia Fatorelli και Diego Borja. Τη συζήτηση συντόνισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Σοφία Σακοράφα, ενώ παρέστησαν πολλοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των πρασίνων.

Στήριξη Ευρωβουλευτών της Αριστεράς και των Πρασίνων στη συνέχιση του έρχου της Επιτροπής

Κείμενο στήριξης της συνέχισης του Έργου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, «αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή της και επιβεβαιώνοντας ότι ο λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους υπηρετεί ένα θεμελιώδες κυριαρχικό δικαίωμα των λαών, που θα έπρεπε να τηρείται και να γίνεται σεβαστό από όλες τις Κυβερνήσεις και Αρχές-Θεσμούς», υπογράφουν 13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Είναι οι: Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), Νίκος Χουντής (Ελλάδα), Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ελλάδα), Jean Luc Melenchon (Γαλλία), Eva Joly (Γαλλία), Barbara Spinelli (Ιταλία), Eleonora Forenza (Ιταλία), Fabio De Masi (Γερμανία), Marina Albiol (Ισπανία), Miguel Urban (Ισπανία), Lola Sanchez (Ισπανία), Malin Bjork (Σουηδία), Marie Christine Vergiat (Γαλλία),

Επίσημη Συνεδρίαση της Επιτροπής -Μετατροπή της Επιτροπής σε Σωματείο- Ανάδειξη Δ.Σ., χάραξη επόμενων βημάτων

Την Τρίτη 1 Μαρτίου το μεσημέρι, αμέσως μετά την εκδήλωση για την Επιτροπή Αλήθειας και τα θέματα Χρέους και Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μετά τον Σεπτέμβριο, με συμμετοχή του Ελληνικού και Διεθνούς δυναμικού της, εντός του Ευρωκοινοβουλίου και με την φιλοξενία της Ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα.

Τα μέλη της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το καθεστώς δίωξης και υπονόμευσης-εξαφάνισης του έργου της από το σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και τις σημερινές κυβερνητικές αρχές, αποφάσισαν να παραμείνουν πιστά προς το καθήκον τους έναντι του Ελληνικού λαού, να μην υποκύψουν στον βίαιο τερματισμό των εργασιών της Επιτροπής, και να συνεχίσουν με όποια μέσα μπορούν το έργο της Επιτροπής. Έτσι, ελήφθη η απόφαση η Επιτροπή να μετατραπεί σε Σωματείο και στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση υπογράφηκε το Καταστατικό του Σωματείου και εξελέγη ομόφωνα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ερίκ Τουσέν, Γιώργο Κασσιμάτη, Λεωνίδα Βατικιώτη, Χριστίνα Λασκαρίδη, Σταύρο Τομπάζο, Δέσποινα Σπανού, Θάνο Κονταργύρη, Ηλία Μπαντέκα.

Η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των λοιπών Ευρωπαϊκών Χωρών.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής αναλαμβάνει την επικοινωνία της Επιτροπής με τους Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λοιπούς Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Παρόν και ενεργό σύσσωμο το δυναμικό της Επιτροπής

Στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου περιέχονται τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής από Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, συμμετείχαν στη συνεδρίαση και υπέγραψαν το Καταστατικό της Επιτροπής, ως ιδρυτικά μέλη, οι:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Ερίκ Τουσέν, Γιώργος Κασσιμάτης, Cephas Lumina (Καθηγητής, πρ. Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ για το Χρέος), Diego Borja (πρ. Υπουργός Οικονομικών Ισημερινού, πρ. Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Ισημερινού), Maria Lucia Fattorelli (πρ. ελεγκτής Υπ. Οικονομικών Βραζιλίας, επικεφαλής Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Βραζιλίας), Patric Saurin (Τραπεζικός Υπάλληλος, Συνδικαλιστής, Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Γαλλίας), Michel Husson (Οικονομολόγος, Στατιστικολόγος, Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, Γαλλία), Σταύρος Τομπάζος (Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Κύπρου), Ηλίας Μπαντέκας, (Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Brunnel University), Χριστίνα Λασκαρίδη (υποψήφια Διδάκτωρ), Δέσποινα Σπανού, Θάνος Κονταργύρης (ATTAC), Γιάννης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μαρκέτος (Α.Π.Θ), Λεωνίδας Βατικιώτης, Renaud Vivien (μέλος της CADTM) Olivier Bonfond(συνδικαλιστής, μέλος της Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Βελγίου), Μωυσής Λίτσης, Daniel Albarracin, Daniel Munevar, Πέτρος Μηλιαράκης, καθώς και νέα μέλη που είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Την σύμπραξη και συμπαράστασή τους στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής δήλωσαν τα μέλη που δεν κατάφεραν να βρίσκονται στη συνεδρίαση και, ειδικότερα, ο καθηγητής Olivier de Schutter, μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου ΟΗΕ, η καθηγήτρια Margot Salomon, που πρόσφατα φιλοξένησε στο LSE (London School of Economics)εκδήλωση για την Επιτροπή Αλήθειας με ομιλήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής Άρης Καζάκος, η Καθηγήτρια Ozlem Onaran, o Γιώργος Μητραλιάς, ο Sergi Cutillas και άλλοι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της είτε αυτό αρέσει στην Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Κ.Τ. είτε όχι

Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει και άλλα πρόσωπα που είναι έτοιμα να συνδράμουν το έργο της και «θα συνεχίσει να υπάρχει και να δρα, είτε αυτό αρέσει την Κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είτε όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το Τραπεζικό Σύστημα στο Στόχαστρο της Επιτροπής – Επόμενη Συνεδρίαση στην Αθήνα το καλοκαίρι

Η λειτουργία των εγχώριων Τραπεζών αλλά και της ΕΚΤ θα απασχολήσουν τις επόμενες εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας, ενώ προγραμματίσθηκε για τις αρχές του καλοκαιριού η επόμενη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης με ομιλητές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Ερίκ Τουσέν

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ερίκ Τουσέν μετέβησαν στη Λιέγη, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Πόλης και στη συνέχεια συμμετείχαν σε μία ζωντανή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με φοιτητές, κατοίκους της Λιέγης και πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας, με συντονιστές την Anouk Renaud και τον Jeremie Cravatte, συνεργάτες της CADTM. Οι συμμετέχοντες υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τους ομιλητές, υπέβαλαν ερωτήσεις και επιφύλαξαν ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την απόφαση της Επιτροπής να επιμείνει στο δρόμο της διεκδίκησης, της δικαιοσύνης για τον ελληνικό λαό και της αλήθειας για το χρέος.