Συνάντηση με την Γαλλίδα πρώην ανακρίτρια Eva Joly

Συνάντηση με την Γαλλίδα πρώην ανακρίτρια Eva Joly

11/06/2015

Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο επίκεντρο συνάντησης της Επιτροπής Αλήθειας με την Eva Joly

Την πρώην δικαστή-ανακρίτρια της Γαλλίας και νυν Ευρωβουλευτή του Γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων, κα. Eva Joly, γνωστή για τη συνεισφορά της στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Η κα. Joly ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και για τα προκαταρτικά συμπεράσματα που θα τεθούν στη δημοσιότητα το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2015. Συζητήθηκαν επίσης, τρόποι πάταξης φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, η δυνατότητα ενεργοποίησης των Κοινοβουλίων προς επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς το ότι μπορέσαμε να καταστήσουμε την κ. Joly κοινωνό των εργασιών μας, αλλά και να επωφεληθούμε της εμπειρίας της, της ειδίκευσής της και της ενεργού δράσης της στους τομείς οι οποίοι συνέχονται και συναρτώνται και με τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θύμα της οποίας έχει υπάρξει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός και σε επιμέρους τομείς και δράσεις όπου ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με το πέρας της συνάντησης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα. Joly για τη συνολική δυνατότητα πραγματικής και αποτελεσματικής πάταξης της διαφθοράς, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη διόγκωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και νομίζω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, οι Βουλευτές, τα Κοινοβούλια, οι αρμόδιες επιτροπές στον τομέα αυτό, που είναι απολύτως συνδεδεμένος με την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και ιδίως την τελευταία πενταετία στη χώρα μας, μέσω του καθεστώτος των μνημονίων», είπε η Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας πως «είχαμε την ευκαιρία να της εκθέσουμε αρκετές πτυχές σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς που απασχολούν και το δημόσιο βίο και τη δημοσιότητα, αλλά και την Επιτροπή μας, σκανδάλων συναρτώμενων με τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, όπως τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των εξοπλισμών που αποτελούν ανοιχτές πληγές, αλλά και ανοιχτές υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της η κα. Eva Joly εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να υποκύψει στο αίτημα που θεωρώ υπερβολικό, δηλαδή να υποστεί ακόμη περισσότερες θυσίες ο ελληνικός λαός».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα τόνωσης της οικονομίας της, μέτρα που θα δώσουν εμπιστοσύνη και πίστη στο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Σήμερα υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας και ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, είναι να πληρώσουν οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αποτελούν αντικείμενο του σκανδάλου Lux Leaks», υπογράμμισε η κ. Joly, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο σε 330 επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από ευμενείς φορολογικούς όρους και κατέβαλαν ελάχιστους φόρους.

H Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων στους οποίους οφείλεται, μεταξύ άλλων, η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως οι φορολογικοί διακανονισμοί που επέφεραν τα οικονομικά μέτρα που επωμίσθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς στέρησαν από το ελληνικό Κράτος δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Παρέθεσε επίσης, σειρά Ελληνικών, Γερμανικών και Αμερικάνικων εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Για να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία και να μην αποδίδουμε συνεχώς την ευθύνη στον ελληνικό λαό, θα πρέπει να εστιάσουμε στις πολυεθνικές και στη δομή τους και στο γεγονός ότι επωφελούνται από αυτούς τους μηχανισμούς. Αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσους δεν στράφηκαν κατά αυτών των προνομίων καθ’ όλη τη θητεία Μπαρόζο και που σήμερα υποσχέθηκαν ότι θα δράσουν» ανέφερε η Eva Joly, η οποία, αναφερόμενη στον κεφάλαιο των προμηθειών ανέφερε πως «υπήρχαν προμήθειες που έφταναν το 40%. Στην Ελλάδα ορισμένα άτομα αγόραζαν εξοπλιστικά συστήματα για να εισπράξουν προμήθειες και αυτό είναι εγκληματικό».

Ο Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Dr. Eric Toussaint πως η Επιτροπή έχει στην κατοχή της έγγραφο του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2010 στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα. «Διαθέτουμε ένα έγγραφο του Μαρτίου του 2010, εσωτερικό του ΔΝΤ, το οποίο περιγράφει με λεπτομερέστατο τρόπο τα μέτρα τα οποία επρόκειτο να περιληφθούν στο Μνημόνιο του 2010.Πρόκειται για ένα σχέδιο ιδιαιτέρως λεπτομερές και προγραμματισμένο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε στα Κοινοβούλια των δεκατεσσάρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δάνεισαν στην Ελλάδα ή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι, όπως γνωρίζετε, υπήρξε παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος το Μάιο του 2010, όταν δηλαδή συνήφθη η συμφωνία», τόνισε ο κ. Toussaint.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας μπορέσαμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 ήταν απολύτως επιζήμιος, διότι θυσιάστηκαν τα δικαιώματα συνταξιοδοτικών ταμείων της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών που κατείχαν κρατικά ομόλογα. Για παράδειγμα, σε κάποιους εργαζομένους της “Ολυμπιακής”, οι οποίοι είχαν λάβει κρατικά ομόλογα μετά από την απόλυσή τους, έγινε κούρεμα άνω του 50%, χωρίς να προβλεφθεί κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, ενώ δεν είχαν αποφασίσει με δική τους βούληση να αγοράσουν αυτά τα κρατικά ομόλογα και δεν έφταιγαν σε τίποτε για την όλη κατάσταση. Ενώ, λοιπόν, συνέβαινε αυτό, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που συμμετείχαν στο κούρεμα, έλαβαν ως αντιστάθμισμα 30.000.000.000 ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο ελληνικό δημόσιο χρέος», είπε ο κ. Toussaint.