Η επιτροπή

Eric Toussaint

Πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός. Επιστημονικός συντονιστής της Ελληνικής «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρεόυς». Εκπροσωπεί την Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Χρέους του Ισημερινού (CAIC), που συστήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Rafael Correa το 2007. Είχε συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία της Τράπεζας του Νότου του Ισημερινού, ενώ το 2008 ο Παραγουανός πρόεδρος Fernando Lugo απευθύνθηκε στην εμπειρία του για τη σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους της χώρας του. Ο Eric Toussaint, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες πολιτών για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο), ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αντίστοιχα εγχειρήματα σε Βραζιλία και Αργεντινή.


Cephas Lumina

Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου και επίτιμος Καθηγητής του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικός για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως, στον τομέα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Με την υπηρεσιακή του ιδιότητα ως εκπροσώπου του ΟΗΕ, το 2013, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση του μνημονίου στα δικαιώματα του ανθρώπου. Στην έκθεσή του, είχε συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους της χώρας. Είχε εκπονήσει επίσης σχετικό πόρισμα που αναφερόταν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η εκβιαστική απαίτηση αποπληρωμής ενός χρέους από κοινωνίες και από γενιές που ουδεμία υπαιτιότητα φέρουν για τη δημιουργία του.


Olivier De Schutter

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης στο Κέντρο Φιλοσοφίας του Δικαίου. Πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με το δικαίωμα των λαών στη σίτιση. Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.


Margot Salomon

Επίκουρη Καθηγήτρια του London School of Economics, με θέση διευθύντριας του Κέντρου Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εργαστηρίου Εξελιγμένης Έρευνας στην Παγκοσμιοποιημένη Οικονομία.


Maria Lucia Fattorelli Carneiro

Εθνική Συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους των πολιτών στη Βραζιλία. Επί σειρά ετών κατείχε τη θέση Επιθεωρήτριας στην Οικονομική Φορολογική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας. Συμμετείχε στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη διαγραφή του χρέους του Ισημερινού. Εχει συγγράψει μαζί με τον Eric Toussaint το βιβλίο «Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους!». Η έκδοση περιλαμβάνει τα κεφάλαια «Οδηγός για τους λογιστικούς ελέγχους του χρέους στις χώρες του Νότου» «Η αποστολή και το έργο μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους» «Ορισμένα νομικά ερείσματα της ακύρωσης του χρέους».

About author

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!